- - - - - -

Kérjük ajánlja fel adója 1%-át!

Adószám: 18814509-1-15

Facebook oldalunk

Statisztika

Látogatók
6
Cikkek
90
Cikkmegtekintések találatai
67036

Elérhetőségeink

E-mail: atanulasuniojaert@gmail.com
Weboldal: www.tanulasunio.hu

Keresés

A+ R A-

A népmese napját ünnepelték a Rákóczi Főiskolán

Több mint száz gyerek részvételével népmesemondó versenyt tartottak, tudományos konferenciát szerveztek a népmese napján a Rákóczi Főiskolán. Emellett az intézménybe ellátogatók a Bagolyvár bábcsoport előadását láthatták, együtt merülhettek el a mese csodálatos világában Csernik Szende székely mesemondóval. A főiskola átriumában felavatták a mesekutat, ifj. Hidi Endre szobrászművész alkotását.

A Magyar Mese Napját 2005 óta minden esztendőben a nagy mesegyűjtő és mesemondó, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük. A mese játék, csoda, hit és lélek, mosoly mindenki lelkére. A mese az gyógyír, az befele és kifele is gyógyít, vallja Csernik Szende. A magyar mesében benne van népünk hitvilága, filozófiája, bölcsessége, hangsúlyozta a mesekút átadási ünnepségén Orosz Ildikó, a főiskola rektora. Ebből a tiszta forrásból tud merítkezni idős és fiatal.

E csodás világ megszerettetése gyerekeinkkel a szülők mellett a pedagógus egyik fontos feladata. Orosz Ildikó beszámolt arról, hogy honnan ered az itteni mesekút ötlete. Sok-sok évvel ezelőtt Kányádi Sándor neves erdélyi költő kezdeményezte: Benedek Elek apó emlékét úgy örökítsük meg, hogy állítsunk mind több helyen mesekutat. Ugyan a magyar irodalom egyik élő klasszikusa most fizikailag valóságában nem tud itt lenni velünk, de lélekben bizonyára együtt örvend mindnyájunkkal. Remélhetően a továbbiakban igen sok óvodás és iskolás csoport látogat el a mesekúthoz feltöltekezni, fejezte be mondandóját a rektor asszony.

A mesekút maga is sok mindent jelképez, mindenkinek a saját fantáziájára van bízva, hogy mi jut eszébe az alkotásról, illetve az azt körbevevő tárgyakról, mondta ifj. Hidi Endre. A mesekutat megalkotó művész arról is tájékoztatott, hogy a mesekútból – amikor megtelik vízzel – valóban mese fog szólni. A Kárpát-medence-szerte ismert mesék mellett hamarosan helyi népmeséket is meghallgathatunk.

A hallgatóságot köszöntve Tomcsik Eleonóra Anna, a "A Tanulás Uniójáért" Közhasznú Alapítvány elnöke arról szólt, hogy a határok jelenleg ugyan elválasztanak bennünket, ám a hagyományaink szorosan összekötnek. Szépség, igazság, becsületesség és bátorság árad a mesékből, így készítve fel bennünket az életre.

Erről a jelenlevők a továbbiakban meg is győződhettek, ugyanis a Pro Cultura Subcarpathica és a „A Tanulás Uniójáért” Közhasznú Alapítvány által szervezett mesemondó verseny győztesei álltak színpadra, s vezették be a hallgatóságot a mese varázslatos világába.

Csernik Szende székely mesemondó csihány csípte meséit nagy érdeklődéssel hallgatta a javarészt kisiskolásokból álló közönség, amely ezt követően a Bagolyvár bábcsoport előadásában Róka Réka kalandjain izgulhatott.

A délután folyamán sor került a XII. Országos népmese-konferencia második napjára, melynek témája: Generációról generációra. A magyar népmese-stratégia bemutatása volt.

                                                                                                     Kovács Elemér

Forrás: Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. szám

További helyek: http://www.hunra.hu/rolunk/sajtomegjelenesek/vegyes?start=20

http://kamika.hu/pdf/2016.09.30_mesekuttal-gazdagodott-a-rakoczi-foiskola_karpatalja.ma.pdf

Miért vörös a róka? (Mesemondóverseny Beregszászon)

https://www.petofiprogram.hu/munkankrol/simon.andrea(2016.10.06.)

http://paprikawellness.com.ua/cikkek/hirek/a-mese-napjat-meltattak-a-rakoczi-foiskolan

A népmese napja http://www.nepmesenap.hu/index.php/programok-2016

Tomcsik Eleonóra Anna


"A Tanulás Uniójáért"
Közhasznú Alapítvány kuratórium elnöke.